Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 15:17

Για την Ελληνική Επανάσταση - Διακόσια χρόνια μετά (26)

James Monroe

 

Λέσχη Ανάγνωσης της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου

Για την Ελληνική Eπανάσταση

25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2021

 

Το Δόγμα Μονρόε

Αμερικανοί υπέρμαχοι της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

 

Απρίλιος 07, 2011, από τον Γιώργο Μπίστη.

Πηγή: «Φωνή της Αμερικής», Αμερικανοί υπέρμαχοι της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (voanews.com) https://gr.voanews.com/a/monroe-1821-119449304/233638.html

 

Υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος Βασίλη Κασκαρέλη και με μια γενναιόδωρη συνεισφορά του ΣΑΕ-Αμερικής και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής έγινε στην Ουάσιγκτον, στο σπίτι του 5ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, του Τζέημς Μονρό (James Monroe), μπροστά από το οποίο στέκομαι, μια σεμνή εκδήλωση-φόρος τιμής στον Μονρό και τους Αμερικανούς φιλέλληνες για την συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης στο σπίτι του Μονρό παρουσιάστηκε η πρόσφατη έκδοση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Η Υποστήριξη του Αμερικανικού Λαού στον Αγώνα Ανεξαρτησίας της Ελλάδος», που επιμελήθηκε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Φωτεινή Τομαή.

Ο Τζέημς Μονρόε ήτανε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο Αρχιστράτηγος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ζήτησε από μέρους της Μεσσηνιακής Συγκλήτου την βοήθεια της Αμερικής τον Μάη του 1821. Στην εκδήλωση της Ουάσιγκτον διαβάστηκε το ακόλουθο απόσπασμα από την σχετική προκήρυξη του:

«Αμερικανοί, αν και μας χωρίζουν μεγάλες θάλασσες, νοιώθουμε πιο κοντά σε εσάς παρά σε γείτονές μας. Σας θεωρούμε φίλους, συμπολίτες και αδελφούς γιατί είστε δίκαιοι, φιλάνθρωποι, γενναίοι και ηθικοί. Ευελπιστούμε ότι ο λαός του Πένν, του Ουάσιγκτον και του Φραγκλίνου θα βοηθήσει τους απογόνους του Φωκίωνος, του Θρασυβούλου, του Αράτου και του Φιλοποίμενος».

[…] Σύμφωνα με το Δόγμα Μονρό, η Αμερική δεν θα ανεχόταν καμιά Ευρωπαϊκή ανάμιξη στα εσωτερικά της και δεν θα αναμιγνυόταν στα εσωτερικά της Ευρώπης. Όπως όμως επισημαίνει η συγγραφεύς του βιβλίου Φωτεινή Τομαή, «Παρά το γεγονός αυτό, ο Μονρό και οι συμπατριώτες του αρνήθηκαν να σιγήσουν όταν η χώρα μου αγωνιζόταν για την ίδια ελευθερία και ανεξαρτησία που είχαν κερδίσει οι Αμερικανοί 40 χρόνια νωρίτερα. Το ψήφισμα υπέρ της Ελλάδος που υπέγραψε ο Μονρό το 1822 διδάσκεται έκτοτε στα Ελληνικά σχολεία».

Πολλές ήταν οι ενθουσιώδεις φωνές που ξεσήκωσαν τον Αμερικανικό λαό υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης. Μερικές από αυτές ανέφερε ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης: «Οι νομοθέτες Ντάνιελ Γουέμπστερ (Daniel Webster) από την Μασαχουσέτη και Χένρυ Κλέη (Henry Clay) από το Κεντάκι, υποστήριξαν θερμά τον δίκαιο Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Το ίδιο έκανε κι ο τέως Πρόεδρος Τζων Άνταμς (John Adams), που αντέκρουσε τον γιό του και υπουργό Εξωτερικών Τζων Κουΐνσι Άνταμς (John Quincy Adams) λέγοντας πως η καρδιά του χτυπά με τον ρυθμό της καρδιάς των Ελλήνων. Ο Μονρόε τάχτηκε κι αυτός υπέρ του Ελληνικού αγώνα με την διακήρυξη που υπέγραψε το 1822».

Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ είπε στο Κογκρέσο τον Δεκέμβρη 1823: «Πρέπει να μας ενδιαφέρει ο αγώνας επιφανών ανθρώπων στους οποίους χρωστάμε επιστήμες, τέχνες κι ότι άλλο εμπλουτίζει την ζωή μας. Οι Έλληνες έχουν την συμπάθειά μας για πολλούς λόγους. Είναι άξιοι μιας αθάνατης κληρονομιάς και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας. Στον ηρωικό αγώνα τους για ελευθερία δείχνουν σθένος, τόλμη και περιφρόνηση του κινδύνου και της οδύνης όπως ακριβώς και στις ένδοξες μέρες της αρχαίας Ελλάδας».

Αλλά ακόμα πιο συγκινητική ήταν η υποστήριξη που αυθόρμητα εκδήλωσε στους Έλληνες αγωνιστές ο αμερικανικός λαός. Την επισήμανε ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης: «Επιτροπές βοήθειας συγκροτήθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και Αμερικανοί νέοι πήγαν και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων. Πολλοί έχασαν την ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν στις μάχες ήταν κι ο Τζέημς Γουϊλιαμς (James Williams), Αφροαμερικανός από την Βαλτιμόρη.

Τις θυσίες των Αμερικανών αναγνώρισε ο θρυλικός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ψυχή της Ελληνικής Επανάστασης, με τούτα τα λόγια: «Φιλάνθρωποι Αμερικανοί. Η Ελλάδα εκτιμά τους ευεργέτες της. Όσους ύψωσαν την φωνή για να διαλαλήσουν τον επικό μας αγώνα. Χαράξαμε τα ονόματά τους με ανεξίτηλα γράμματα στα χρονικά της αναγεννημένης Ελλάδας, για να μείνουν στην αιωνιότητα και να τα θαυμάζουν οι επερχόμενες γενιές».

 

Το ψήφισμα του 1822

24 Μαρτίου 2021, από τον Πέτρο Βαμβακά.

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/i-geopolitiki-diastasi-kai-to-mathima-tou-1821

Ο Webster και ο Everett υποστηριζόμενοι και από τον πρόεδρο Monroe μαζί με άλλες επιβλητικές πολιτικές προσωπικότητες, ενθουσιώδεις μέσα στον ρομαντισμό της εποχής με τον αγώνα των Ελλήνων, κατέθεσαν στο Κογκρέσο ψήφισμα υπέρ των Ελλήνων ιδιαίτερα μετά από τις σφαγές και ιδιαίτερα αυτή της Χίου το 1822. Παρά τις πιέσεις και την καθολική υποστήριξη υπέρ των Ελλήνων επαναστατών, και των ελληνικών θέσεων το ψήφισμα ποτέ δεν έφτασε στην Ολομέλεια και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο υπουργός των Eξωτερικών Adams κατάφερε να εξουδετερώσει το φιλελληνικό λόμπι και να στείλει τη μοίρα του πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει τους πεινασμένους και σφαγιασμένους Έλληνες αλλά να προστατεύσει τα αμερικανικά εμπορικά συμφέροντα από τους Έλληνες πειρατές, όπως τον μπουρλοτιέρη Κανάρη και άλλους, οι οποίοι μετά τη Χίο και την βάρβαρη απάντηση των Τούρκων είχαν υποχρεωθεί να βγουν στην πειρατεία. 

 

Daniel Webster

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Webster