Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 17:34

18/10/2019 Η εκδρομή της Κ.Ε.Π.Φ. σε Βεργίνα και Βέροια

Η εκδρομή της Κ.Ε.Π.Φ. σε Βεργίνα και Βέροια

της Πηνελόπης Καζά

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 η Κ.Ε.Π.Φ. πραγματοποίησε με επιτυχία μια υπέροχη πολιτιστική εκδρομή στη Βεργίνα και στη Βέροια. Στόχος μας ήταν, εκτός από την ψυχαγωγία και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των φίλων και των μελών του συλλόγου, να επισκεφθούμε τόπους της ιστορικής μας κληρονομιάς και να θυμηθούμε τον Μανόλη Ανδρόνικο, που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την ανακάλυψη το 1977 των βασιλικών τάφων των Τημενιδών και του βασιλιά Φιλίππου Β΄. Η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την καθοδήγησή του έφερε στο φώς πολύτιμα τεκμήρια για την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και οι Αιγές, η αρχαία πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, ταυτίστηκε με τον σημερινό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Κατά τη διαδρομή η γράφουσα, διευθύντρια του λυκείου Φιλύρου και γενική γραμματέας του συλλόγου, προετοίμασε τους εκδρομείς παρουσιάζοντας το ιστορικό πλαίσιο και μιλώντας για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βεργίνας, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα του πολυμορφικού μουσείου, όπου συμπίπτουν φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο. Έτσι οι επισκέπτες είδαν τον χώρο της ανασκαφής, τα ευρήματα και το φυσικό τοπίο όπως ακριβώς ήταν στον πραγματικό χώρο και χρόνο της ανασκαφικής έρευνας. Ακολούθησε ξενάγηση από επαγγελματία ξεναγό.

Μια σύντομη ματιά στην κωμόπολη της Βεργίνας και στη συνέχεια, καθ΄ οδόν για Βέροια, η Στέλλα Πασχαλίδου ως γνήσια Βεροιώτισσα μάς έδωσε πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μέσα και από προσωπικές μνήμες. Ξεναγηθήκαμε στο βήμα του αποστόλου Παύλου που θυμίζει στους χριστιανούς το πέρασμά του από την Βέροια κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Περπατήσαμε κατόπιν στην εβραϊκή συνοικία, την Μπαρμπούτα, με τα παλιά ανακαινισμένα αρχοντικά και το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής. Επισκεφθήκαμε την παλιά Μητρόπολη στο κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζει ένας από τους μεγαλύτερους βυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων και ο παλαιότερος στη Βέροια, μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ο ναός οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα, ενώ τον 15ο μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε μουσουλμανικό τέμενος από το οποίο σώζεται ακόμη ο μιναρές.

Με μια μικρή περιήγηση στο εμπορικό κέντρο ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στην πόλη της Βέροιας, μιας παλιάς, ιστορικής πόλης με σύγχρονη αύρα ανάπτυξης, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με 48 σωζόμενες βυζαντινές εκκλησίες.

Με μια ωραία εστίαση πλούσια σε μεζέδες – από πριν και τα κεράσματα της ΚΕΠΦ –έχοντας υπέροχη θέα λίγο πιο έξω από το κέντρο της Βέροιας, ολοκληρώθηκε η εξόρμησή μας. Στις τελευταίες καληνύχτες όλοι οι εκδρομείς δώσαμε αυθόρμητα και την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα για μια νέα μορφωτική και ψυχαγωγική εμπειρία.

IMG aee3fccc63719a54d087e804870669af V